please click here...

Saturday, November 27, 2010

Aurat Wanita Dari Al-Quran Dan Hadis...

 salam...kali ini eiyda sekadar nak berkongsi 
artikel nie dengan korang...jom sama2 baca ek 
demi kebaikan kita bersama...;)


1. Bulu kening -Menurut Bukhari, "Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening." Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.

2. Kaki (tumit kaki) -"Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan." (An-Nur: 31) Keterangan: Menampakkan kaki dan menghayunkan/melenggokkan badan mengikut hentakan kaki.

3. Wangian  -"Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zina." (Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban).

4. Dada -"Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi dada-dada mereka. " (An-Nur : 31)

5. Gigi -'Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya.' (Riwayat At-Thabrani) -"Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang mengubah ciptaan Allah"(Riwayat Bukhari dan Muslim).

6. Muka dan Tangan -Asma Binti Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: 'Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja." (Riwayat Muslim dan Bukhari).

7. Tangan -"Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya"(Riwayat At Tabrani dan Baihaqi).

8. Mata -"Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pandangannya." (An Nur : 31). -Sabda Nabi SAW, "Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama, pandangan seterusnya tidak dibenarkan." (Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi).

9. Mulut (suara) -"Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik."( Al Ahzab: 32). -Sabda Rasulullah saw, "Sesungguhnya akan ada umatku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi." (Riwayat Ibn Majah).

10. Kemaluan -"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka. "(An Nur : 31). -"Apabila seorang perempuan itu sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya." (Riwayat Al Bazzar). -"Tiada seorang perempuan pun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah." (Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah).

11. Pakaian -"Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan, maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti." (Riwayat Ahmad, Abu Daud, An Nasaii dan Ibn Majah). -"Sesungguhnya sebilangan ahli neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium baunya." (Riwayat Bukhari dan Muslim). Keterangan: Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu. -"Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuan mu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah dikenali. Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (Al Ahzab : 59).

12. Rambut -"Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya." (Riwayat Bukhari dan Muslim).

credit to : ber'couple itu haram'

p/s : semoga kita sentiasa dirahmati Allah SWT dan mendapat
hidayah daripadaNya untuk berubah kearah yang lebih baik...Amin... 

 



Tuesday, November 23, 2010

sMs durjana!!

SMS ini memang sengaja ditulis dengan penulisan seorang lelaki. Ceritanya memperlihatkan bagaimana seorang muslimat di'rosak' dengan mudah hanya dengan kata-kata manis! Wahai sahabat-sahabatku... Moga Allah peliharamu daripada semua ini....

*****************************************************************
1. salam. Blh sy kenal awk? Sy tertarik dgn prwatakan sopan awk. Dah lama sy prhatikn awk. Awk dak baik n sy trtarik la dgn tudung labuh awk. Sy harap kite bleh brkenalan.. ukhuwah fillah org kate..sy x terer sgt arab ni…

2. Trima kasih krn mnerima sy. Sy akan try sedaya upaya sy mnjaga awk dan mgikut syariat. Sy tau sy bukan baik sgt, tp demi Allah, sy cuba buat yg trbaik utk awk…

3. Ingat tau, jaga aurat leklok..jgn bagi org lain nmpk..kuar ngan kwn2 tau.. jgn sorg2..blk contact sy ek..sy doakan awk selalu..

4. awak,nape x contact sy. Sy risau awk kuar lama2..ye..mmg sy xde hak pun..sy tau sy percaye awk, tp sy x tau la nk kate cmne. Kite slalu nmpk dari jauh je ek.Tp sy rasa awk mcm dkt je ngan sy. Mgkn ni org kate cinta kot, wak..awk cinta sy x? xnk bgtau.. tp sy tau awk cinta sy..awk da malu nk jln tmpt sy lepak sbb malukan?..kih3. .tq.. i love u too..

5. Wak,selain family, Allah dan rasulnyer.. awk sayang sape ek? Sape saya dlm hati awk?
 
6. Wak wak..dr kawan kite just pggl sy awk je..mcm x special plk diri sy utk awk. sy tringin gak nk jd cm room8 sy ni. Pggl syg.. bole ke? Awk pggl sy bi ek? Rasa mcm baby sket. X salah kan.. just panggilan je..thanks syg.. love u... ..

7. Yang. kekdang bi tgk syg ni mcm x prcaya bi je. Yela, bi just tanya syg pkai apa je kan .. tq ek gtau, mkin dalam pulak rindu kat syg ni... .hihihi..

8. Yang bi nak syg tau, sayanglah segalanya utk bi, syg la pmberi semangat utk bi... yang... ..bi harap bi ngan syg xde rahsia lagi ek.. jgn risau..inikan membuktikan bi caring.. so jgn risau..k..yeye. . bi janji kan jaga rahsia kite..just msg je kan..love u..papai.. mmuahh!

9. Syg..da lama kite msg, leh kite jumpe x? ye..ayang bwk la kawan2 k..tq yunk! i love u....

10. Tq pggl bi ngan pgglan abg.. abg tggu lame da..abg tau..kite x leh pakse dlm hubungan..la iqra hafiddin..hehe. . sikit sikit je..kih3..

11. Hi syg, watpe 2? Nk ckp sket.. nape syg bwk satu battalion nak jumpa abg?... syg x caye kat abg eh.. huhu..

12. Syg..kite jumpe k?..abg suka syg pakai tudung yg abg beli tu..cam wardina lak..bkn syg x cntk.. just nmpk mkn cntk la..nipis sikit je.. nnt jumpa nnt syg bwk sorg dah la k..

13. Syg..abg sory ngan apa jd td.. abg trsentuh jari syg td.. Tol gak ckp syg eh, trsentuh xpe..TER.. hehe..makin tebal la pulak cinta abg kat syg..

14. Thanks jumpa td, syg cntk la.. Ololo..abg romantik sket pun salah ke? Ske abg romantik ek? Hehe.. Eh, td jumpa abg da berani tenung abg ek..hoho.. tgk td kwn syg cam ske kat kwn abg je.. senang la kita jumpa pasni..  tgk..Allah memberkati hubungan kite.. syg solat dah ke? Doakan abg skali ek..miss u..

15. syg..just nk tanya.. syg cinta bg berapa percent? Apa tandanya eh? 50% je... huhu..yang. . just nk tanya..rambut syg panjang x? just thinking of u at the moment…

16. Td terbeli tudung pendek.. yg abg bg kat syg tu.. syg..bg la gmbr syg special untuk abg yg pakai tudung td 2.. Cntk nye syg..gambar ni nak wat wallpaper hp ngan kompter abg la..

17. Yang.. syg cintakan abg berapa percent? Sepenuh hati Thanks syg..love u too.. abg janji, abg akan jaga syg baik2 dan xkan tinggalkan syg...

18. Syg..da lame kita couple kan.. xkan abg pegang tgn pun nak marah.. Syg kan milik abg.. Thank 4 being understanding. .

19. Syg kata Syg cintakan abg sepenuh hati.. kalu gitu..apa buktinya Syg cintakan abg..?



SELEPAS ITU BARU BERMULA ZINA YANG SEBENAR...


**************************************************************************

20. huh!... syg mengndung? tahu kat ne... cube check balik dgn doktor... xkan sekali buat dah mengandung, check balik k..

21. huh! btol la syg mengndung ni?? syg, utk kebaikan kita berdua, lebih baik syg gugurkan kandungan tu.. gugurkan k..

22. Nape plak xnak? xberdosa la klu bunuh benda yang masing xbernyawa.....gugurkan jelah!!! jgn buat masalah bleh x!!

23. xsakitlah!!! nape manje sangat ni! xkan bnda mudah cam tu pun xbleh buat..

24. sori syg, abg xbleh temankan syg ke klinik tu, abg malu klu terserempak dgn family or member, malu la abg klu diorg nmpak abg bwk syg dgn perut syg yg besar tu..

25. Ape!! RM 5,000?? kau yg mengandung... kau cari sendiri la duit nak gugurkan anak tu.. bukan masalah aku.. lantak kau la... bukan masalah aku jgak keluarga kau pulau kau.. kau tu yg bodoh!! kau ingat kau tu cantik sgt?? aku dah xingin kat kau!! pergi mmpos!

26. jgn kol n msg lg bleh x?!.. aku sbuk.. xde masa nk layan kau!...

27.(terputus hubungan)
- wanita itu mati akibat kegagalan proses penguguran..
- si lelaki mencari mangsa baru..
- dan kejadian terus berulang..


ITULAH KEBANYAKAN YANG TERJADI DI DUNIA KITA INI... 
harap kita x tergolong dalam golongan ni...
p/s : adakah kita pernah menggunakan ayat-ayat diatas mahupun,terjerumus 
dengan ayat2 manis diatas....
urmmm,renung-renungkan dan ambil iktibar....







aWaRd LaGi?? thanks u all...

yeay...eiyda dapat award lagi...thanks tau korang...
kali ini eiyda dapat byk award...so,eiyda letak semua kat sini ok..
award yg pertama dari MR. FAZRIL
nie award yg comel tu...

tak kusangka blog ku ini "interesting"...haha..poyo jap...

Q: Thank and link the person that gave you the award
tQ so much MR. FAZRIL

Q: Pass this award to 15 bloggers that you just recently discover

Q: Let them know that they've won the  award 
ok, no problem 

Q: State 7 things about youself
hepy go lucky, suka bc novel, suka melayari internet, mula minat berblogging,
suka memasak, student UM, anak ke-7 dr 8 adk beradik

--------------------------------------------------------------------------

ok, award seterusnya nie pulak dari
MIZZ SHAG kiter...
nie award yg dia bagi...

interesting blog?? terharunya...;)

belog yang kemas susun aturnya, header dia sgt cute (lip lap lip lap gitu),
dan page pun sng nak load...

Kenapa letak nama belog anda, ~EIYDA~?
hmm..sebab nie belog eiyda, so letak nama sendirila...hehe

Dari mana datangnya idea untuk URL anda; http://eiydaasaari.blogspot.com?
gabungan nama eiyda n arwah abah

Apakah kaedah penulisan belog anda ?
penulisan dalam bahasa melayu dan entry yg dipostkan
eiyda tulis jer pape yg menarik hati eiyda...


Apakah perasaan anda bila tengok belog orang cantik dan menarik
sedangkan belog anda tidak ?
owh, sudah semestinya timbul rasa kejelesan sedikit dan still tertanya2
bilala belog buruk rupa nie nak jadi cantik macam tu...hmm...=(

Bilakah belog anda di wujudkan ?
30 June 2010...


Siapakah orang pertama yang tahu dan menjadi pengikut belog anda ?
orang yang pertama tau kakak eiyda (tp dia xder blog) and
follower pertama tuan punya belog aku anak pahang...

Sila serahkan anugerah lengkap berserta dengan 
soalan soalan ini pada 5 bloggers :

------------------------------------------------------------------

award seterusnya dari MIZZ MIRA
nie award dia...

nice blog? bahagianya hidup...hahaha

soalan untuk award nie...

1. Kenapa aku pilih nama blog aku mcm tu?
dah jawab kat atas td...

2. 5 perkara yang aku suka?
eiyda suka baca novel, melayari internet,
berblogging, love pink purple colour,
suka tengok citer korea

3. perkara yang aku tak suka?
tak suka orang meludah kat merata2 tempat,
tak suka orang merokok (asap dia buat pening kepalo den nie ha..)
tak suka orang sendawa kat muka kita (busyuk ar..)

4. tag org lain.

----------------------------------------------------------------------

award seterusnya eiyda dapat dari dua orang blogger 
yang cun2 iaitu MIZZ EPA dan MIZZ LIA..
nie award diaorang...

 i am sweet blogger like candy??auww...

tag orang bertuah nie...

--------------------------------------------------------------------

award seterusnya datang dari PRINCESS MOMOY 
dan PRINCE KAIS  (wah anak raja tu bagi award nie..haha)
nie award diaorang...

actually, eiyda pernah dapat award nie, tapi 
sbg tanda penghargaan eiyda publish sekali lagi...;)

soalan and jawapan blh tgk SINI...



p/s : ok, done...penat betul tulis entry kali nie. 
1st time tulis entry yang sangat panjang and tag orang seramai nie...hahaha..anyway, thanks tau korang bagi award 
kat eiyda..eiyda hargai sangat2...bagila lagi yer...;)




Friday, November 19, 2010

BE dan aWarD...

salam...korang dah blk rmh masing2 ker?
camner raya? msti byk makan daging kan...hehe...
dalam kesedihan sambut raya tahun nie tanpa arwah 
abah, tetiba eiyda rasa hepy jap...nak tau kenapa?
sebab eiyda dapat bE lagi tau...dapat 2 lagi bE..
so, skrg ada 4 lah...hehe...syukur Alhamdulillah...
nie syg En.Nuff lebih nie...dahla 
handsome (pdhal xprnh tgk pun,tapi xperla...=P), 
baik hati plk tu tlg anak yatim cam eiyda nie...
 (dah puji melangit nie tambah lg 6 bE blh en.nuFF???hehehe)
tapi eiyda dpt bE nie pun sbb korang2 jgk...
thanks tau korang sbb slalu jenguk blog
yang xseberapa bagus nie... 
(rajin2la lagi jenguk tau and click apa2 yg patut...kuikuikui)
ni dia bE yang eiyda dpt tu...
 
 ok, xnak cakap dah psl bE...nak cakap pasal award plk...boleh?
xboleh pun nak cakap jgk...hehe...eiyda dapat award lagi, 
award ke-12... kali nie dapat award dari mizz jirah
sebab jadi antara first hundred follower dia...
nie award yg comel tu...

cantik x?so, korang gi la knl2 dgn dia, kot2 nnt ada lg award utk
korang...hehe

p/s: tQ en. nuFF and mizz Jirah ya sbb sudi bg bE n award...
korang yg sudi baca nie pun eiyda nk ucap terima 
kasih byk2 sbb sudi support blogger baru 
cam eiyda selama nie...syg korang tau..





Tuesday, November 16, 2010

SeLaMaT HaRi RaYa AiDiL AdHa...


Selamat Hari Raya Aidil Adha kpd semua umat
Islam... korang semua balik kg ker?
semoga selamat smpai kat kg masing2 ek...
yg mana2 buat korban tu hantarla kat eiyda sikit...hehe 
(buat muka xmalu pulak eiyda nie...)
time camnila mula rasa sedih...tanpa disedari hari raya qurban
kali nie genap 6 bulan arwah abah pergi menghadap Ilahi...
kali pertama raya qurban tanpa arwah abah...
sedih sangat2...semoga arwah abah tenang disana...Amin
okla xnak sedih2...semoga korang semua bgembira sambut raya qurban
kali nie disamping kluarga ok...;)







Monday, November 15, 2010

aWaRd LaGi...;)

yeay dapat award lagi...
Cartoons Myspace Comments
macam artis la pulak kan...hehe
kali nie eiyda dapat 2 award dari mizz farah kiter...
nie award dia...



tQ so much farah...so, sape yg seterusnya layak dapat award nie...??
nie dia insan2 yang bertuah yg telah dipilih....

(4) mohdridzwan.com
(5) welcome 2 my life
(6) my Life as a Butterfly
(7) mimiekucayang
(8) miera hassan
(10) sape2 yang baca entry nie...dipersilakan ambil ya...;)

(dan sape2 yg eiyda bgtau kat shoutbox 
diorg srh dtg ambik, ambik taw...xlarat 
dah nak tag korang...hehe)






Cinta Di Mata Anda


eiyda tersangatla bernasib baik beberapa hari nie...
nak tau kenapa?? (kalau xnak tau tu dok diam...shhh) sebab eiyda dapat award lagi...
award yang ke-9...hehe..
yeay

 kali nie dapat award dari jejaka terhangat di dunia blog
iaitu dari MHZ @ nama sebenarnya
Mohd Hakimi Zulkifly...
jom ramai2 gi terjah blog dia iaitu
Cool Fm nie ya..

dah dapat award yg cool nie knala jawab soalannya...

Tuliskan Nama Penuh Anda
eiydaasaari (penuhla jugak tu...hehe)

Pandangan/komen Terhadap Cool fm
Cool Fm adalah satu2nya pabila para blogger 
terjah blog dia terus jadi cool...
(so, sesape rasa cuaca tersangatla panas esp.org yg tggl kat kwsn gurun
tu rajin2la bukak blog nie ya...sbb cool sangat..=P) 
pemiliknya pun seorg yang cool dan santai..;)

Definisi Cinta Di Mata Anda (Tidak semestinya panjang) 
ada cinta yang agung antara hamba dan Tuhannya. ada cinta
kudus antara bonda dan anaknya. ada cinta rafik yang setia.
ada cinta berahi antara kekasih teruna dara. ada cinta
persaudaraan yang tiada bandingannya. ada cinta sesama
makhluk yang begitu mulia dan cinta dikatakan hampir
tidak memilih usia. ia juga tidak mengira rona bangsa.
tidak ada miskin kaya dalam catatan kamus cinta.
justeru itu, cinta dikatakan sesuatu yang cukup luar
biasa dalam cakerawala hidup setia jiwa.
Cinta itu adalah sesuatu yang SEDAP jika dilihat, tapi BASi jika
dibiarkan. Cinta itu BUKAN sesuatu hal yang indah, jika berakhir
dengan perpisahan. Cinta itu PENYAKIT, iaitu membuat jantung 
GEMENTAR...

Anda boleh 'tag rakan2 blogger anda' kiranya mahu.
  so eiyda tag anda yang sedang baca nie ok...;)




Tarikh tutup:16/11/2010


 
 



Sunday, November 14, 2010

aWaRd. aWaRd dan aWaRd...

fuyooo...tanpa disedari dalam masa 2 hari nie 3 award eiyda dapat 
tau!!! (korang jgn jeles...hahaha..=P)... ok,award pertama  
(tapi sbnrnya award ke-6 yg eiyda dapat spjg jadi blogger nie) 
dari cik yana yang tomey...hehe...nie award dia...
 
cantik x??cantikkan... macam cik yana...auwww...



award kedua pulak dari Tinta Pena khas untuk follower2 dia..
nie award dia...

comeykan...so, tunggu apa lagi?? cepat2la jd follower dia klau nak award comey nie k...;)


award ketiga pulak dari cik feez
nie award dia...

dapat award ke-3 nie knala jawab soalannya...

(1) Berikan satu nickname untuk pemberi award:
 feez si gadis jelita

(2) Ucapan untuk pemberi award ini:
 tQ so much miss feez...nice award..;)

(3) Berikan nama 6 artis yang korang minat :
siti nurhaliza, shahir, westlife, demi lovato, ss501, katy perry...
  
Beri award ini kepada 10 kawan blog atau follower :
(10) orang yang tengah baca nie...ambik tau...
bukan senang nak dapat award...;) 




dari cik eyka...;)

 


p/s : tQ so much mizz yana, tinta pena and mizz feez...;)

Thank You Myspace Comments






Friday, November 12, 2010

Selamat Pengantin Baru Raja Farah...



Tadi eiyda tgk tV and terbuka Wanita Hari Ini, kat TV3...Tajuk untuk hari ini ialah "debaran raja sehari"...rupa2nya pasal perkahwinan Raja Farah... Raja Farah Raja Aziz,22 telah selamat dinikahkan dengan pasangannya Megat Bashirun Qayyum bin Dato' Zakaria,25 kira-kira jam 11:05 pagi tadi. Pasangan ini dinikahkan sendiri oleh bapa pengantin perempuan, Raja Aziz Raja Ngah dengan mas kahwin RM888 tunai. Pengantin lelaki memberikan hantaran sebanyak tujuh dulang, manakala pengantin perempuan membalas sebanyak sembilan dulang.Antara barangan yang dihadiahkan kepada Raja Farah ialah Iphone 4, Wangian Gucci, Set Solekan Christian Dior, sepasang persalinan, Tas Tangan Coach dan tidak ketinggalan wang hantaran berjumlah RM8888.Untuk pihak lelaki pula, Farah menghadiahkan Iphone 4, sejadah, kain pelikat, Set Wangian Issey Miyaki, sebentuk cincin daripada Habib Jewel, dan Set Barangan Dunhill, Jam Tangan Tissot, sebuah Al-Quran dan tasbih.Tarikh nikah diorang pun comel jer, 12/11/10...diorang nie dah ditunangkan 09 oktober lepas.. diorang bercinta xsampai pun setahun...diorang start bercinta pada 14 feb 2010...diorang rancang nak bersanding next year...diorang xleh buat majlis resepsi dalam masa terdekat sebab Raja Farah terlibat dengan pengambaran drama "Kau Aku" musim kedua terbitan astro sehingga 31 dis 2010...Pasangan ini dijangka mengadakan majlis resepsi pada awal tahun hadapan dan merancang untuk berbulan madu dengan aktiviti menyelam skuba ke Pulau Sipadan, Sabah dan Raja Ampat, Indonesia pada Januari 2011.suka tengok baju nikah diorang tadi.Pasangan ini kelihatan sama cantik sama padan dengan mengenakan sepasang persalinan berwarna putih dan biru rekaan Syahril Nurdin....sweet jer tgk...Raja Farah pun cantik jelita...perunding perkahwinan diaorang kata sekitar pelamin diorang tadi ada kolam air and kat dalam tu ada ikan emas...diorang buat pelamin camtu sebab dua2 suka xtvt scuba diving...walaupun eiyda xla minat sangat dengan Raja Farah tapi harap2 perkahwinan diorang kekal hingga ke akhir hayat...Amin...














Love Myspace Comments
p/s: hrp2 50 tahun lagi pun diorang bahagia macam
pasangan kat ats nie...hehehe
 

credit picture to : Gua.com



Monday, November 8, 2010

Karangan terbaik UPSR 2007 ----> Karangan budak darjah 4




Pagi itu pagi minggu. Cuaca cukup sejuk sehingga mencapai takat suhu beku. Sebab itu saya tidak mandi pagi sebab air kolah jadi air batu dan air paip tidak mahu keluar sebab beku di dalam batang paip. Pagi itu saya bersarapan dengan keluarga di dalam unggun api kerana tidak tahan sejuk. Selepas itu emak saya mengajak saya menemaninya ke pasar. Tetapi saya tidak mahu.
Selepas emak menikam perut saya berkali-kali dengan garfu barulah saya bersetuju untuk mengikutnya. Kami berjalan sejauh 120 kilometer kerana pasar itu letaknya 128 kilometer dari rumah. Lagi 8 kilometer nak sampai pasar saya ternampak sebuah lori kontena meluru dengan laju dari arah belakang.
Dia melanggar emak saya. Emak saya tercampak ke dalam gaung. Dia menjerit "Adoi!". Lepas itu emak saya naik semula dan mengejar lori tersebut. Saya pun turut berlari di belakang emak saya kerana takut emak saya melanggar lori itu pula. Pemandu lori itu nampak kami mengejarnya. Dia pun memecut lebih laju iaitu sama dengan kelajuan cahaya. Kami pula terpaksa mengejar dengan lebih laju iaitu sama dengan dua kali ganda kelajuan cahaya. Emak saya dapat menerajang tayar depan lori itu. Lori itu terbabas dan melanggar pembahagi jalan lalu bertembung dengan sebuah feri. Feri itu terbelah dua.
Penumpang feri itu yang seramai 100 orang semuanya mati. Pemandu feri itu sangat marah. Dia pun bertukar menjadi Ultraman dan memfire pemandu lori. Pemandu lori menekan butang khas di dalam lori dia..lori itu bertukar menjadi robot Transformer. Mereka bergaduh di udara. Emak saya tidak puas hati. Dia pun terus menyewa sebuah helikopter di GentingHighlands dan terus ke tempat kemalangan. Dia melanggar pemandu feri yang telah bertukar menjadi Ultraman itu.
Pemandu feri itu terkejut dan terus bertukar menjadi pemandu feri semula lalu terhempas ke jalanraya. Pemandu feri itu pecah. Pemandu lori sangat takut melihat kejadian itu. Dia meminta maaf dari emak saya. Dia menghulurkan tangan ingin bersalam. Tetapi emak saya masih marah. Dia menyendengkan helikopternya dan mengerat tangan pemandu lori itu dengan kipas helikopter. Pemandu lori itu menjerit "Adoi..!" dan jatuh ke bumi. Emak say menghantar helikopter itu ke Genting Highlands. Bila dia balik ke tempat kejadian, dia terus memukul pemandu lori itu dengan beg tangannya sambil memarahi pemandu lori itu di dalam bahasa Inggeris.
Pemandu lori itu tidak dapat menjawab sebab emak saya cakap orang putih. Lalu pemandu lori itu mati. Tidak lama kemudian kereta polis pun sampai. Dia membuat lapuran ke ibu pejabatnya tentang kemalangan ngeri itu. Semua anggota polis di pejabat polis itu terperanjat lalu mati. Orang ramai mengerumuni tempat kejadian kerana ingin mengetahui apa yang telah terjadi. Polis yang bertugas cuba menyuraikan orang ramai lalu dia menjerit menggunakan pembesar suara. Orang ramai terperanjat dan semuanya mati.
Selepas itu emak saya mengajak saya ke pasar untuk mengelak lebih ramai lagi yang akan mati. Di pasar, emak saya menceritakan kejadian itu kepada penjual daging. Penjual daging dan peniaga-peniaga berhampiran yang mendengar cerita itu semuanya terkejut dan mati. Saya dan emak saya terus berlari balik ke rumah. Kerana terlalu penat sebaik saja sampai di rumah kami pun mati. Itulah kemalangan yang paling ngeri yang pernah saya lihat sebelum saya mati.

P/S : hahaha...lawak giler karangan budak nie...


 

baca sambil derma...click sini...

TiNggAL kEsAn JaRi AnDa Di SiNi...tQ