please click here...

Saturday, October 8, 2011

..UJI KECERDASAN OTAK ANDA..


Salam korang..entry kali ini eiyda nak korang uji tahap kecerdasan otak korang..berdasarkan gambar kat atas ni, korang kena cari dimana kedudukan kucing. Kalau korang boleh nampak kucing tu dalam masa 5 saat bermakna otak korang memang super duper cerdas la...tabik spring kat korang kalau dapat cari kucing tu..hehe..so, eiyda cabar korang cari kucing tu sekarang ya..;)


p/s: kalau nak tengok lebih jelas,
klik gambar tersebut ya..








Sunday, September 25, 2011

JOM RELEASE TENSION ANDA!!

i)PILIH BULAN KELAHIRAN ANDA :

Januari -Aku cinta
Februari -Aku gigit
Mac -Aku belasah
April -Aku peluk
Mei -Aku terhantuk
Jun -Aku terkentut depan
Julai -Aku menari dengan
Ogos -Aku pergi dating dengan
September -Aku lambai dekat
Oktober -Aku muntah depan
November -Aku jerit dekat
Disember -Aku terlanggar

ii)PILIH NOMBOR HARIJADI ANDA


1-Mak aku
2-Komputer aku
3-Liverpool
4-Garfield
5-Musuh dalam selimut
6-Gangster
7-Handphone aku
8-Gerrard
9-Driver bas
10-Semut
11-Kawan baik aku
12-Polis
13-Taik kucing
14-Pating barbie
15-Lee Chong Wei
16-Mak mertua aku
17-Mak tiri aku
18-Girlfriendaku/boyfrienda aku
19-Makcik kantin
20-Sharifah amani
21-Upin n ipin
22-Siti Nurhaliza
23-Spongebob
24-Cristiano Ronaldo
25-Bapok/maknyah
26-Kawan aku
27-Raja lawak/akademi fantasia
28-Jiran aku
29-Orang gila
30-Taylor swift
31-Awek cun / Jejaka tampan

iii)PILIH WARNA BAJU YANG ANDA PAKAI SEKARANG...:

Putih -sebab aku perasan cantik/hensem
Hitam -sebab aku gila
Pink -sebab aku suka single
Merah -sebab mak aku suruh
Biru -sebab aku tak tahan
Hijau -sebab aku baik hati
Ungu -sebab aku cemburu
Kelabu-sebab bomoh suruh
Kuning-sebab suka hati akulah
Oren -sebab aku baru putus cinta
Coklat-sebab aku tak tentu arah
Lain2-sebab aku fikir aku hebat
 
Jom kongsi jawapan anda sekarang..buat ayat tau,
kita tengok sape yang kena..Jangan malu2 ok...Just for fun...;P
 
p/s: sekadar berkongsi..;)
 





Friday, August 12, 2011

..Teka-Teki Nama Kuih...


Kuih paling gangster = Lompat Tikam

Kuih paling sexy = Pu3 Mandi

Kuih paling keji = Taik Itik

Kuih bajet cute = Cek mek molek

Kuih untuk awet muda = Seri Muka

Kuih paling alim = Kuih Ketayap

Kuih penyakit lelaki kronik = Batang Buruk

Kuih suka pukul = Kuih Lompang

Kuih dalam zoo = Badak Berendam

Kuih yang dicipta oleh Sam Polis Trafik = Sampreeeeettttt

kuih yang bangun sendiri = kuih bangkit

kuih orang tak mandi = BAU-LU

kuih paling tenteram = kuih makmur

kuih paling lembap = kuih siput
 
p/s: hehe..lawak x? ;)
 




Thursday, June 30, 2011

..VoTe FoR HaRiTH..

Salam..Korang semua sihat ker? Rindu betul kat korang..Dah lama bebenor eiyda tak berblogging..Hmm,actually, eiyda nak mintak tolong korang sikit boleh tak?Eiyda nak mintak jasa baik korang tolong 'like' photo anak sedara eiyda..Dia ada masuk photo contest anjuran Adhadi Mohd..Cara2 nak like camnie ek..

LANGKAH 1 : LIKE PAGE  ADHADI MOHD
LANGKAH 2 : LIKE  HARITH's PHOTO
  ..nie pic yang kena like kat facebook tu..

Syarat2 untuk like korang kena ada akaun facebook..Lepas tu korang gi jer link yang eiyda bagi kat langkah 1 (like fanpage adhadi) dan 2 (like harith's photo) ..Mudahkan?Thanks ek pada sape2 yang sudi 'like' photo tu..hanya Allah jer yang mampu balas jasa baik korang..Love you all...;)



p/s: ari nie genap setahun umur blog nie..
sekejap jer masa berlalu kan..thanks sape2 yg
sudi follow blog eiyda selama nie..;)





Tuesday, May 17, 2011

Al-Fatihah..Setahun Sudah..


Assalamualaikum..korang semua sihat? wah lama bebenor awok tak update blog sebab busy study + exam…hampir dua bulan tu!! Hari ini dalam sejarah eiyda tak update blog selama tu..selalunya kalau busy mana pun 1 kali seminggu eiyda mesti update blog.. hmm, tapi 2 bulan tu rasa macam 2 minggu..sekejap jer masa berlalu kan? bercakap tentang masa nie sedar tak sedar hari ini cukup setahun pemergian arwah abah menghadap Ilahi..Ini bermakna cukup setahun eiyda dan family hidup tanpa arwah abah disisi.. boleh dikatakan setiap hari eiyda teringat kat arwah abah..sedih tak terkata..eiyda selalu teringat saat2 akhir arwah abah nak meninggal kat hospital..kiranya eiyda dan kakak orang terakhir jumpa arwah sebelum arwah tutup mata..yang eiyda tak boleh lupa sampai sekarang, masa arwah abah nak pergi, kiranya masa tu boleh dikatakan waktu kecemasan, doktor+nurse+nurse pelatih boleh lagi bergurau senda time tu..boleh tanya turn sape pulak lepas nie nak bagi bantuan pernafasan kat arwah (yang tekan dada tu) sambil gelak2! Pulak tu boleh lak suruh nurse pelatih jer yg bagi bantuan,seolah2 tu praktikal untuk mereka. Time diaorang dok gurau senda tu boleh biarkan arwah abah camtu jer selama beberapa minit tanpa bantuan..perasaan eiyda time tu panik+takut+sedih+nak lempang laju2 diaorang nie.. diaorang tak tahu agaknya setiap saat amat berharga, apa2 boleh berlaku dalam beberapa saat tu..hidup @ mati! Dan arwah abah meninggal juga akhirnya, sebab memang dah janji Allah setiap yang hidup pasti akan kembali pada-Nya..walaupun eiyda geram dengan staf hospital tu, tapi tu maybe hanya penyebab untuk arwah abah pergi mengahdap-Nya..nak tak nak eiyda kena redha dengan semua nie..tapi sampai sekarang eiyda tak boleh jejak kaki kat hospital tu lagi kalau ada kawan2 atau sedara yang sakit..sebab kalau pergi sana automatik eiyda akan teringat muka2 staf tu..daripada eiyda simpan perasaan tak puas hati kat diaorang baik eiyda xpayah pergi kan? Pemergian arwah nie buat eiyda sedar bahawa hidup kita kat dunia nie x panjang, mungkin esok lusa turn kita pulak menghadap-Nya..eiyda pun rasa terkilan sebab banyak benda yang eiyda plan nak balas jasa2 arwah lepas graduate nanti tak menjadi..so, korang yang masih ada ibubapa tu sentiasala berbuat baik dengan mereka. jangan pulak menyesal di kemudian hari ok.. tanpa sedar panjang pulak eiyda membebel..hehe..okla eiyda stop kat sini dulu untuk entry kali ini..semoga arwah abah tenang disana dan ditempatkan dikalangan orang2 beriman..Al-Fatihah..

p/s: Walaupun x update blog hampir 2 bulan, tapi masih ramai yg sudi jenguk teratak 
buruk eiyda nie..thanks ya u all....;)





Thursday, March 24, 2011

Cubaan Membunuh Diri di KB Mall!


Salam...korang ada x dengar berita pasal seorang gadis cuba bunuh diri di KB Mall,Kelantan petang tadi?Sebab apa ek gadis tu nak bunuh diri?Nekad betul dia,sanggup pi panjat tempat tinggi2 camtu..Yang eiyda tau,macam2 spekulasi yang dibuat oleh orang ramai tentang sebab musabab gadis tersebut cuba bunuh diri..Ada yang kata gadis tu dapat result SPM yang teruk,ada yang kata frust dalam percintaan...mak aih,kot ye pun failed spm atau kena tinggal dek pakwe, takkan tak sayang nyawa adik oii..susah payah mak bapak besarkan kita,senang2 nak bunuh diri...kenangla jasa diaorang sikit,mesti diaorang sedih tengok anak diaorang camtu..lagipun,kalau betulla sebab gagal dalam spm,spm bukanla 100% penentu masa depan kita...ramai jer yang berjaya dalam kerjaya masing2 walaupun result spm diaorang teruk.dan kalaula nak bunuh diri sebab putus cinta,memang bodohla..macamla takde lelaki lain dalam dunia nie kan..kalau dah lelaki tu tak sayangkan kita,kita mesti sentiasa ingat masih ada yang sayangkan kita sepenuhnya iaitu Allah SWT..Hmm,apala nak jadi dengan remaja sekarang nie..Sesungguhnya kesalahan membunuh diri merupakan satu kesalahan yang terlalu besar.Orang yang membunuh dirinya akan diazab di akhirat kelak sebagaimana dia membunuh dirinya di dunia sepertimana dijelaskan oleh Nabi Muhammad S.A.W.Dan orang yang membunuh diri diharamkan syurga oleh Allah.So,sentiasa beringatla kita ye...Bunuh diri bukanlah satu cara terbaik untuk selesaikan masalah kita..Semoga Allah melindungi kita dan keluarga daripada terjadi hal2 camni...Amin...












Tuesday, March 15, 2011

Fakta Tarik Menarik Tertarik Da Bomb!

1.Aurat dan urat adalah dua benda yang berbeza.Namun begitu,apabila melihat perempuan yang mendedahkan aurat,urat lelaki akan krem di sesetengah kawasan.
2. Kondominium tidak ada kena mengena dengan kondom.Tetapi di
kondominium kita boleh dapat banyak kondom terpakai.
3. Kuih tat enak di makan. Tapi apabila kita makan lapan keping kuih
tat, kita mungkin dituduh mencarut.Kalau tak percaya, cuba kira satu
tat, dua tat, tiga tat, sampai lapan.

4. Laksamana adalah jawatan besar di dalam kesultanan Melayu Melaka.
"Laksa kedah" pula adalah contoh jawapan kalau orang tanya kita "laksa
mana ni?"

5. Barbeque adalah makanan yang enak.Namun begitu 'babi queue' haram
dimakan oleh orang Islam.

6 Sesetangah orang memanggil cili sebagai cabai.Tapi kalau mulut nak
kena cabai,cuba la cakap 'cibai' kat depan orang tua-tua.

7. Membuat tahu sumbat sungguh meletihkan.Lebih letih lagi kalau orang
lain hanya tahu nak sumbat je tahu sumbat dalam mulut.

8 Si Bosia dan Bojan dipandang hina oleh masyarakat.Namun begitu si
Boroi yang makan duit rakyat mendapat sanjungan.

9.Allahyarham P.Ramlee tak pernah dapat Lesen P sebab baru diperkenalkan.Penyanyi pop yeh yeh L.Ramli mungkin pernah dapat lesen L.Tapi
Allahyarham A.Ramlie tak pernah dapat lesen A sebab tak ada.

10.Ramai orang lelaki takut kalau-kalau mati pucuk.Tapi tak takut
kalau-kalau mati esok.Hehe...
p/s: Just for fun!;)
 



Monday, March 14, 2011

Loji Nuklear Ketiga Fukushima,Jepun Meletup!



Sebentar tadi  mengikut laporan Berita Harian Online,satu letupan kuat telah berlaku dan merosakkan loji nuklear ketiga Fukushima,Jepun. Kawasan loji tersebut kelihatan dipenuhi dengan asap tebal dan api menjulang tinggi di reaktor berkenaan.Agensi Keselamatan Nuklear Jepun berkata, letupan itu berlaku di reaktor ketiga di Loji Nuklear 1 Fukushima dipercayai disebabkan tekanan hidrogen.Agensi Keselamatan Nuklear Jepun berkata, letupan tersebut terjadi disebabkan tekanan hidrogen.Letupan hidrogen juga berlaku di reaktor nombor satu di loji sama Sabtu lalu, sehari selepas berlaku gempa kuat dan tsunami di perairan timur laut negara itu.Pihak berkuasa sehingga kini sudah mengisytiharkan zon pemindahan di kawasan lingkungan 20 kilometer dari loji berkenaan dengan 210,000 orang sudah dikeluarkan.Sekiranya letupan loji tersebut berterusan dan suhu sekitar mencapai takat 1000 darjah celcius,akan memberikan kesan negatif kepada penduduk Jepun dan negara2 berdekatan.Hampir setengah daripada jumlah tenaga ledakkan nuklear dibebaskan melalui gelombang letupan.Melalui udara,gelombang letupan akan bergerak dengan kelajuan supersonik dan manusia yang berada di sekitar tempat letupan boleh mati akibat daripada kerosakan terhadap paru-paru.Suhu di kawasan tersebut juga tinggi menyebabkan bahan pepejal walaupun berada dalam jarak yang jauh dari tempat letupan akan menjadi cair,akan berlakunya kebakaran,ribut api,manusia akan rentung dan mati kerana kekurangan oksigen.Selain itu juga,manusia sekitar tempat tersebut berisiko tinggi untuk mendapat kecacatan yang kekal dan selain itu akan membahayakan nyawa bayi dalam kandungan ibu2 mengandung..hmm,menakutkan jer..harap2 Allah lindungi kita semua..Insya-Allah..






Sunday, March 13, 2011

Berita Harian Persenda Tsunami di Jepun,CNN Laporkan Isu Penghinaan Tersebut!


Salam..Korang ada baca tak Berita Minggu hari ni?Kalau korang baca mesti tau pasal karikatur kat atas ni..Untuk pengetahuan korang karikatur tersebut dah tersebar luas kat Malaysia kerana seolah-olah mempersendakan musibah yang melanda negara Jepun sekarang.Pada awalnya ia hanya tersebar luas di facebook2 dan blog2 tempatan tetapi akhirnya ada seseorang yang telah melaporkan tentang isu penghinaan Berita Harian tersebut kepada CNN iReport dan akhirnya pihak CNN menyiarkan tentang isu tersebut di laman web mereka.Tak sampai 4 jam seramai 11,359 yang view dan 955 yang shared artikel tersebut di CNN.Hmm...nampak gayanya,jadi isu besar la lepas ni.Mesti negara2 lain akan kecam Malaysia.Walaupun pihak Berita Harian minta maaf melalui facebook mereka tetapi ia masih tak dapat dimaafkan oleh sesetengah individu.Tu la padahnya tak jaga sensitiviti orang langsung, negara lain ditimpa musibah kita boleh buat lawak pulak, sepatutnya simpatila sikit.Mungkin hari ini hari diaorang dapat musibah,manala tau esok2 hari kita pulak kan?Nauzubilah...
Kalau nak tau lebih lanjut KLIK SINI






Saturday, March 12, 2011

..Soal Jawab Guru Dan Shin Chan..


Guru : Kenapa awak lambat?
Shin Chan : Kerana sebuah papan tanda.
Guru : Papan tanda mana ?
Shin Chan : Yang ada tulisan, "Sekolah di hadapan, jalan perlahan."
 
*-*-*-*-*-*- *-*-*-*-* -*-*-*-*- *-*-*-*-* -*-*-
 
Guru : Shin Chan, Macam mana awak eja perkataan "BUAYA"?
Shin Chan : "B-O-O-W-A-Y- A"
Guru : Bukan, Salah tu.
Shin Chan : Mungkin itu salah , tapi Cikgu tanya
saya macam mana saya mengeja nya, itu lah yang saya eja !

*-*-*-*-*-*- *-*-*-*-* -*-*-*-*- *-*-*-*-* -*-*-*-*- *-*

Guru : Apakah formula untuk air?
Shin Chan: "HIJKLMNO"!!
Guru : Apa yang awak cakap tu?
Shin Chan: Kan kelmarin Cikgu kata H to O!
 
*-*-*-*-*-*- *-*-*-*-* -*-*-*-*- *-*-*-*-* -*-*-*-*- *-*
 
Guru : Shin Chan, Pergi ke Peta Dunia tu, cari dan tunjuk 
mana Amerika Utara.
Shin Chan: Di sini Cikgu,
Shin Chan menunjukkan tepat kat Peta dunia yang
tergantung kat hadapan kelas!
Guru : Betul.Sekarang, Kelas, Beritahu saya siapa yang jumpa 
Amerika Utara?
Kelas : Shin Chan Cikgu!
 
*-*-*-*-*-*- *-*-*-*-* -*-*-*-*- *-*-*-*-* -*-*-*-*- *-

Guru : Shin Chan, beritahu satu perkara penting yang kita tak ada 10
tahun dulu.
Shin Chan: Saya Cikgu!

*-*-*-*-*-*- *-*-*-*-* -*-*-*-*- *-*-*-*-* -*-*-*-*- *-*
 
Guru : Bagaimana kita boleh mengelak penyakit yang di sebabkan oleh
gigitan serangga?
Shin Chan : Jangan kena gigit serangga.

*-*-*-*-*-*- *-*-*-*-* -*-*-*-*- *-*-*-*-* -**-*-*-* -*

Guru : "Boleh tak sesiapa beritahu saya perkara yang kamu tahu berlaku secara kebetulan?"
Shin Chan : "Cikgu, Ibu dan Bapa saya berkahwin pada hari yang sama,pada masa yang sama dan juga pada waktu yang sama."

*-*-*-*-*-*- *-*-*-*-* -*-*-*-*- *-*-*-*-* -*-*-*-*- *-*

Guru : Shin Chan,aneh sungguh stokin yang awak pakai ni,satu warna hijau berbintik hitam dan satu lagi berwarna merah berbintik biru. !
Shin Chan: Ya betul Cikgu, memang nampak aneh, saya pun hairan kerana terdapat sepasang lagi dengan warna yang sama kat rumah .
 
*-*-*-*-*-*- *-*-*-*-* -*-*-*-*- *-*-*-*-* -*-*-*-*- *-*

Guru : Sekarang, Shin Chan, Sebetulnya beritahu saya dengan jujur adakah awak berdoa sebelum makan?
Shin Chan: Tidak Cikgu , Saya tak perlu buat begitu ,kerana saya tahu ibu saya adalah seorang tukang masak yang bagus.
 
*-*-*-*-*-*- *-*-*-*-* -*-*-*-*- *-*-*-*-* -*-*-*-*- *-*

Guru : Shin Chan, Karangan awak "Anjing saya" adalah sama seperti yang di
karang oleh Adik awak.Adakah awak meniru kerja dia?
 Shin Chan : Tidak Cikgu, ia hanya lah anjing yang sama!
 
*-*-*-*-*-*- *-*-*-*-* -*-*-*-*- *-*-*-*-* -*-*-*-*- *

Guru : Siapakah orang yang kita panggil yang tak henti henti bercakap
tetapi orang tak berminat nak dengar?
Shin Chan : Seorang Guru, Cikgu!





Saturday, March 5, 2011

..Cara Untuk Top-Up Anda Tahan Lebih Lama..


Orang kata pakai line lagi save dari prepaid..betul ker??tapi korang mesti terperanjat dengan apa yang bakal eiyda ceritakan ni..top-pup RM 10 tapi boleh tahan smpai 1 bulan tak kira la kalau korang bergayut berapa lama sekalipun,hantar berapa juta sms sekalipun..
Ok,secara simplenya eiyda terangkan kat korang,tapi INGAT JANGAN BUAT LEBIH DARI 3 KALI untuk 1 nombor,coz system akan auto detect & batalkan no korang.timingnya, korang boleh topup pertengahan hujung bulan between 25 hb keatas dalam pukul 3 pagi ke atas.coz dalam tempoh ni,system akan di selenggara, so ada loopholes.kene try & error.

ikut cara-cara nie step by step ok..
1) beli topup RM 10...gesek & ready.
2)korg type <**REC 10 > ,then send to 09901
3) tunggu reply, kat skrin akan keluar satu serial number 6 digit,
korang salin tau.
4)pastu korg type <**REC 10> <123456> masukkan 6 digit tadi, send 09902
5)pastu diorang akan reply "insert urtopup num", so korang type 14 digit topup number yang korang beli contohnya ; <01234567891023> send to 09903
6)tak lama pastu diorg akan reply ;
>> "tengkorak kau berjambul.. ingat ni company opah kau yang punya? masuk toilet pun kena bayar 20sen, ni kau nak topup 10 hengget nak pakai seumur hidup plak!! banyak cantik muka kau"<<

hah.. tu aar,eiyda pun tak sangka diorang akan reply mcm tu..kecik hati eiyda..kadang2 diorang reply lebih 'kesat' dari diatas dalam pelbagai bahasa,boleh menitik air mata beb..dahla,penat pulak menipu nih..
pi sambung buat keje..
salam maju jaya..;)




Wednesday, March 2, 2011

Virus H1N1 Kembali Mengganas!


Salam semua..Korang ada tengok tak Buletin Utama tadi?Dalam berita tadi mengatakan sebuah sekolah di Selangor iaitu SMK Bandar Baru Sungai Long,Kajang diarah tutup siang tadi, apabila salah seorang pelajarnya yang berusia 16 tahun meninggal dunia pada 24 Februari lalu disahkan akibat virus H1N1!! Pelajar tersebut dikatakan mengalami simptom batuk seminggu yang lepas. Ya Allah takutnya sebab eiyda selalu ulang alik dari Bangi ke UM dengan komuter dan of course train singgah kat stesen Kajang.Dan yang sangat sangat sangat menakutkan, eiyda sekarang pun dah seminggu lebih batuk! Ya Allah mintak2 xder apa2 la hendaknya..So, korang kalau ada simptom batuk2 dan demam, better terus gi jumpa doktor ok..(cewah,pandai eiyda nasihat orang,diri sendiri batuk + nak demam tak pulak gi jumpa doktor...memang nak kena pelempang laju-laju nie..hehe)..

P/S : Hmm..Nampaknya lepas nie kena pakai balik la 
topeng ultraman tu...





Tuesday, March 1, 2011

Hari Kehancuran (Kiamat)!!


Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya “Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?” Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya “Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa.” Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.
Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut “Ajbuz Zanbi” yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 

7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy.Mereka ialah:
- Pemimpin yang adil.
- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.
- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.
- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.
- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata “Aku takut pada Allah”.
- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).
- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.

Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara “pergilah berjumpa dengan para Nabi”. Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalananLalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga ‘Arasy itu tiba dibumi.‘Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari ‘Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & ‘Atid / Kiraman Katibin.Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan.Semua akan di adili oleh Allah Ta’ala dengan Maha Bijaksana.
Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.

Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat :
- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.
- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.
- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.
(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)

Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.
Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.

Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal 
Abidin Muhammad Al- Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.





Monday, February 28, 2011

..iMPiAN hATi iNi..

 
iMpiAn hAti iNi...
Aku ingin hati yang bersih,
Yang jujur apabila berbicara
Yang ikhlas apabila membantu
Yang kuat apabila difitnah
Yang tabah apabila diuji
Yang beryukur apabila disakiti
Yang gembira apabila dikhianati
Yang ceria apabila dibenci

Aku ingin hati yang bersih,
Yang a'ib apabila menghina
Yang hina apabila meminta
Yang insaf apabila terleka
Yang menangis apabila menyakiti
Yang sugul apabila membenci
Yang malu apabila dipuji
Yang tawadhu' apabila dikasihi

Sungguh! Hati itu
anugerah terindah
dari Ar-Rahman
pada makhluk yang bernama manusia.
Bagi insan hina seperti aku
Yang banyak jahil dari 'arif
Yang banyak leka dari peka
hanya satu pintaku ya Allah,

"Andai esok tiada lagi untukku,
biarlah aku pulang
dengan hati yang bersih..
Amin.. 





Monday, February 21, 2011

..Keputusan Pilihan Raya Kampus UM 2011 dan Punca Kehilangan Masturah..


Salam..Entry kali ini eiyda still nak cerita tentang pilihanraya kampus UM 2011 yang diadakan pada hari ini...Keputusan telah pun diketahui sebentar tadi bahawa Pro-Mahasiswa telah memenangi kesemua 9 kerusi umum dan 14 kerusi fakulti..Walaupun pelbagai rintangan yang diaorang terpaksa hadapi termasuk salah seorang calon wanita mereka diculik (nak tahu pasal kes culik ni klik SINI ), akhirnya kemenangan telah berpihak kepada mereka...Diharap mereka yang menang dapat menjalankan tugas yang diamanahkan dengan baik dan menjaga kebajikan pelajar2 UM..

sekitar PRK UM 2011..


 
ok, sekarang eiyda nak cerita pulak pasal kehilangan calon wanita Pro-Mahasiswa, Masturah Abu Bakar (eiyda ada tulis dalam entry sebelum ini- SINI)...Rasanya semua dah tahukan yang Masturah telah pun ditemui di Masjid Teras Jernang, Bangi. Mengikut Malaysiakini, sepanjang sidang akhbar yang diadakan di Akademi Pengajian Melayu Universiti Malaya petang tadi, Masturah hanya berdiam diri (maybe trauma kot) dan hanya memberi isyarat tangan sahaja untuk menyatakan beliau ok apabila ditanya oleh para wartawan.Bagaimanapun, ketika itu kedengaran seseorang yang berdiri di belakang ibunya - Mariam Abdul Rashid - berkata dia (Masturah) tidak sedar apa yang berlaku sewaktu tempoh diculik. Ibu Masturah juga kesal kerana kehilangan anaknya itu dilaporkan oleh kawan-kawannya tetapi bukan pihak UM.Mariam berkata, Masturah menelefonnya tengah malam tadi, sambil menangis, dengan menggunakan telefon yang dipinjam dari seorang peniaga dekat masjid tersebut.Selepas itu, kata Mariam, beliau bercakap dengan pemilik telefon tersebut untuk mengetahui lokasi Masturah ketika itu, sebelum bergegas ke sana.Mengenai spekulasi bahawa kemungkinan kehilangan Masturah ada kaitan dengan 'makhluk halus' Mariam berkata: "Saya tidak tahu, tetapi yang penting ada orang bawa dia. Saya minta rujuk kepada polis."...

. ..masturah dan ibunya sewaktu sidang media..


video
..video isu culik Masturah..

p/s : semua kerusi dah dimenangi oleh Pro-Mahasiswa...
Jangan ada pulak yang tak puas hati dan kes culik berulang kembali..
Semoga kita semua selamat dibawah lembayung rahmatNya...Amin..




Sunday, February 20, 2011

Pilihan Raya Kampus UM dan Seorang Calon Pro-M di Culik!


Salam semua..entry kali ini eiyda nak berkongsi cerita tentang tempat eiyda study sekarang iaitu Universiti Malaya...Untuk pengetahuan korang, UM sekarang sibuk dengan pilihanraya kampus bagi sesi 2010/2011 yang bakal diadakan pada 21 feb 2011...Sepanjang sesi berkempen untuk meraih undi mahasiswa UM, pelbagai insiden yang berlaku..Pertama, pihak pro-Mahasiswa (pro student) disekat untuk berkempen di kolej2 oleh pihak universiti manakala sebaliknya pihak Penggerak Mahasiswa (pro hep) dibenarkan..Kedua, berlakunya kejadian lempar bahan api kat markas pro-M oleh pihak tak bertanggungjawab...Lempar cat kat kenderaan pro-M, jatuh dan koyak banner pro-M...Dan yang terbaru, seorang calon umum pro-M diculik! Malaysiakini mengatakan kehilangan calon wanita tersebut - Masturah Abu Bakar - dilaporkan oleh seorang rakannya, Nurhanis Wahidah Mohd Mansor, di balai polis Pantai, jam 12.20 tengah malam tadi. Dalam laporannya itu, Nurhanis berkata pada jam 4.15 petang semalam, dia bersama Masturah, 22, berkempen di blok pangsapuri Pantai Permai, Pantai Dalam - yang menjadi tempat penginapan luar pelajar UM.Katanya, ketika meraka berada di antara blok D dan blok E pangsapuri tersebut, Masturah memberitahunya yang dia hendak pergi membeli topup dan memintanya menunggu di blok E.Menurut laporan polis itu lagi, Nurhanis berkata, selepas lama menunggu, Masturah tidak muncul dan dia cuba menghubungi rakannya itu tetapi gagal. Selepas enam jam mencari bersama penduduk di situ, dan masih gagal menemui Masturah, Nurhanis membuat laporan polis pada jam 12.20 tengah malam tadi..Laporan polis itu juga menyebut bahawa sebelum itu, Masturah telah menerima kiriman SMS daripada seseorang yang tidak dikenali yang memberi amaran yang berbunyi "woi celaka jg sikit perangai kau, siapla kau lepas ni. Kau ingat kau bagus sangat"..Sementara itu, wakil calon Masturah - Rohayu Rosli - pula membuat satu lagi laporan polis di balai yang sama pada jam 11.40 pagi tadi selepas menerima panggilan telefon yang mengugutnya supaya jangan membuat laporan polis berhubung kehilangan Masturah..Dan malam ini solat hajat diadakan untuk Masturah...Takutnya zaman sekarang kan, ni baru pilihanraya kampus dah berlaku kes culik-menculik, kalau pilihanraya adun dan parlimen mesti lagi dasyat kan.. Tapi bagi pendapat eiyda la kan, tak perlula memusuhi sesama kita sampai nak culik-menculik nie, bertanding la dengan adil dan saksama...Pihak universiti pun tak bolehla berat sebelah..Kena jugak dengar suara mahasiswa...Anyway good luck kepada yang bertanding untuk pilihanraya kampus tak kirala di UM atau IPTA lain...Dan kepada mahasiswa2 pilihla calon2 yang boleh bagi manfaat kepada anda...


p/s: Semoga Masturah ditemui dalam keadaan selamat 
hendaknya...Amin...


Update 21 feb: Masturah sudah dijumpai di Masjid Teras Jernang, Bangi. 
Beliau masih dalam keadaan lemah & kini sudah dibawa
pulang oleh keluarganya...




Friday, February 18, 2011

TAHUKAH ANDA...??

FAKTA MENARIK!

1. Tahukah anda apabila 350ml air yang diambil dari sinki dan kemudiannya dituangkan ke dalam cerek yang mengandungi 150ml air suling dan dibiarkan terdedah kepada nyalaan api bersuhu 100 darjah celcius akan menghasilkan satu cecair yang dinamakan air masak.

2. Percayakah anda yang air sirap merupakan salah satu bahan asas dalam pembinaan sebuah helikopter. Ini kerana kajian telah dibuat, seorang pembina helikopter memerlukan air sirap untuk menghilangkan keletihan semasa membuat helikopter, tanpa air sirap mungkin helikopter tersebut tidak dapat disiapkan.

3. Sebuah kereta yang dipandu selaju 220 km/j tidak akan dapat memotong kereta yang dipandu selaju 40 km/j sekiranya kereta-kereta tersebut dipandu dari arah yang bertentangan

4. Tahukah Anda dalam bahasa Inggeris dan Italy,jurugambar dikenali sebagai paparazi. Perkataan itudipercayai diambil dari watak paparazzo dalam filem La Dolce Vita yang diterbitkan oleh Federico Fellinipada tahun 1960. Dalam bahasa melayu pula, ayah kepada seorang budak yang bernama Razzi juga boleh dikenali dengan nama papa Razzi.

5. Tahukah Anda bendera negara Denmark telah dicipta 700 tahun lampau, menjadikan bendera paling lama di gunakan di dunia lebih lama daripada penggunaan susucap bendera.

6. Tahukah Anda magnet ialah sejenis logam yang juga digelar besi berani. Sebagaimana namanya magnet ialah besi yang berani menarik butir-butir besi lain kearahnya. Bagaimanapun orang yang diupah untuk menarik kereta bukanlah magnet.

7. Tahukah Anda cicak memutuskan ekornya apabila diganggu. Apabila cicak menyedari yang dia diekori oleh sesuatu, ia akan memutuskan ekornya supaya benda itu tidak mengekorinya lagi atas alasan tanpa ekor sudah tentu ia tidak akan diekori lagi.

8. Tahukan anda bahawa seorang manusia normal tidak boleh menyentuh telinganya sendiri menggunakan siku.

9. Tahukah Anda burung dapat pulang ke sarangnya walaupun telah keluar kadangkala hingga beribu kilometer daripada sarangnya tanpa sesat atau silap walaupun tanpa bantuan kompas. Ini kerana setiap sarang burung mempunyai alamatnya yang tersendiri sebenarnya.

10. Tahukah Anda bunyi perkataan lempeng dan tempeleng adalah hampir sama walaupun ia berbeza dari segi rupa bentuknya. Tapi, walaubagaimanapun orang yang kena tempeleng masih boleh memakan lempeng apabila dia berasa lapar.

11. Tahukah Anda gunung berapi yang berusia tiga ratus tahun disahkan masih aktif untuk meletup. Tapi mengikut kajian ahli gunung, api elektrik di rumah kita tidak akan aktif jika tidak membayar bilnya selama tiga bulan.

12. Tahukah Anda orang yang tidak pernah kisah langsung tentang wang ringgit, pangkat, kedudukan dan harta dunia ialah Orang Utan.

13. Tahukah Anda ahli sains seluruh dunia bersepakat jika nasi ayam dimakan sewaktu lapar, perut kita akan mengalami satu tindak balas yang berupa kekenyangan. Nasi ayam juga boleh digunakan sebagai ubat untuk menggembirakan hati kita bila nasi ayam yang dimakan itu dibelanja oleh kawan kita.

14. Dan tahukah anda bahawa hampir kesemua pembaca buletin ini telah mencuba untuk menyentuh telinga menggunakan siku.

hehehehehhehehehehe.......Sentuh la telinga korang dengan siku sampai kena.......Tak normal la korang maknanya...;P





Saturday, February 12, 2011

Hosni Mubarak Letak Jawatan!!!


Alhamdulillah...akhirnya Presiden Mesir iaitu Hosni Mubarak dah letak jawatan! Hosni,82 akhirnya meletak jawatan setelah 18 hari demostrasi menentang beliau diadakan.Berita gembira nie telah diumumkan oleh Omar Suleiman selaku naib presiden Mesir...Suasana di Mesir sekarang sangat meriah. Bunyi hon bertubi-tubi di seluruh bandar Kaherah. Lampu-lampu rumah terus terpasang terang.Ini menunjukkan betapa gembiranya rakyat Mesir dengan peletakan jawatan Hosni Mubarak yang telah memerintah Mesir selama 30 tahun..Sepanjang pemerintahan, beliau telah memihak dasar AS dalam konflik Arab-Israel,menyokong status quo di Gaza, promosi dasar anti-Hamas, memainkan peranan penting melawan Arab Amerika dalam proses keamanan, membantu kepentingan AS dalam rundingan di antara Fatah dan Hamas, dan banyak lagi yang hampir kesemuanya membawa banyak kepentingan kepada Israel. Semoga dengan peletakan jawatan beliau, negara Mesir kembali aman...Amin...
 
video 
PENGUMUMAN HOSNI MUBARAK BERUNDUR





Tuesday, February 1, 2011

..Amer Munawer Bekas Anggota Ruffedge Dah Banyak Berubah..

Salam..Korang masih ingat tak dengan Amer Munawer Yusoff (bekas anggota kumpulan Ruffedge)? Alhamdulillah...Amer dah banyak berubah ke arah kebaikan..Bayangkan dari menyanyi lagu-lagu hip hop dulu, sekarang dah menyanyi lagu-lagu nasyid...sekali tengok dah macam Maher Zain Malaysia..lagu-lagu dia pun best..lepas keluar dari group Ruffedge dan kahwin  dengan Julia Azizah, Amer terus menyepi dari dunia seni..ada pun sekali-sekala berduet dengan rakan-rakan artis lain...tup-tup oktober 2010 tahun lepas dia muncul semula dengan imej yang berlainan..Syukurlah...Isteri Amer pun dah selamat melahirkan anak pada 24 dis 2010 yang lepas dan diberi nama Ibrahim bin Amer Munawer...Suka tengok dia bahagia dengan anak dan isteri...Semoga mereka kekal bahagia hingga ke akhir hayat...Amin...


kalau nak beli cd Amer KLIK SINI (RM10 jer)

..Seluruh Mahabbah..


 credit picture to fB Amer

p/s : semoga kita sama-sama diberi hidayah dari Allah untuk 
berubah ke arah lebih baik..Amin..




baca sambil derma...click sini...

TiNggAL kEsAn JaRi AnDa Di SiNi...tQ