please click here...

Monday, August 2, 2010

Resipi Triffle...

Bahan-Bahan:
(Bahan A).
300ml susu sejat
500ml air
3 biji telur
5 sudu besar gula pasir
1 sudu besar mentega
1 sudu kecil esen vanila
1 peket agar-agar
6 sudu besar tepung kastard
(Bahan B).
1 peket serbuk jelly(perisa pilihan)
200ml air
2 sudu besar gula
2 sudu serbuk agar-agar

(Bahan C).
1 Kek gulung
1 tin buahan campuran
Cara2 nak buat:
Potong kek gulung dlu & penuhkan bekas loyang sbg lapisan first. And then, ketepikan dlu bekas loyang tu.

Utk bahan (A), masakkan agar2 shgga kesemuanya cair. Masukkan gula & biarkan kat atas dapur dgn api kecil. Sementara tu pukul telur shgga kembang & masukkan tepung kastard yg tlh dibancuh dgn air sejuk and then teruskn pukul shgga jd kembang.

Masukkn susu sejat,mentega & esen vanila ke dlm agar2. Kacau sebati & masukkn adunan telur & kastard yg kita pukul tadi sedikit demi sedikit. Adunan msti sentiasa dikacau shgga msk. Setelah msk, tuangkan ke ats kek lapisan first tadi sebagai lapisan kedua dan biarkan ia sejuk.

Bila dah sejuk & mengental, tabur buah-buahan campuran (asing dari sirapnya terlebih dahulu).And then ketepikan dlu.
Pastu bancuh serbuk jelly dgn sirap dari buah-buahan dlm tin tadi. msakkan atas dapur & masukkan semua bahan B. Selepas mendidih, tuangkan ke dlm loyang sebagai lapisan ke tiga.
Biar ia sejuk dan mengental.

And then,sedia utk kita hidang.....
Cadangan Hidangan:
Untuk hidangan lebih menarik, kita boleh cuba terus tuangkan bahan kedalam beberapa mangkuk kaca yang boleh dihidangkan terus.
Sebelum terlupa:
Buah-buahan campuran dalam tin bolehlah ditukar mengikut citarasa.Aku cadangkan buah-buahan kegemaran segar seperti strawberi @ anggur dipotong kecil dan disusun bagi menggantikan buah-buahan dalam tin tadi.

Variasi rasa kek gulung juga mengikut citarasa masing-masing.


Selamat mencuba ek...=)
 

lepas siap jadik cmniela...tp nie aku xltk dlm bks elok2...so, korang ltk dlm bks elok2 ckit bg mnambhkn lg slera korang ek....sekian...

No comments:

baca sambil derma...click sini...

TiNggAL kEsAn JaRi AnDa Di SiNi...tQ