please click here...

Friday, December 31, 2010

..GANGGUAN SYAITAN SEMASA SAKRATUL MAUT..

Iblis dan Syaitan akan sentiasa mengganggu manusia, bermula dengan memperdayakan manusia dari terjadinya dengan setitik mani hinggalah ke akhir hayat mereka, dan yang paling dahsyat ialah sewaktu akhir hayat iaitu ketika sakaratul maut. Syaitan mengganggu manusia sewaktu sakaratul maut disusun menjadi 7 golongan dan rombongan.Hadith Rasulullah s.a.w.. menerangkan:
 Yang bermaksud: “Ya Allah aku berlindung dengan Engkau daripada perdayaan Syaitan di waktu maut.”

Rombongan 1
 Akan datang Syaitan dengan banyaknya dengan berbagai rupa yang pelik dan aneh seperti emas, perak dan lain-lain, serta sebagai makanan dan minuman yang lazat-lazat. Maka disebabkan orang yang di dalam sakaratul maut itu di masa hidupnya sangat tamak dan loba kepada barang-barang tersebut, maka diraba dan disentuhnya barangan Syaitan itu, di waktu itu nyawanya putus dari tubuh. Inilah yang dikatakan mati yang lalai dan lupa kepada Allah s.w.t. inilah jenis mati fasik dan munafik, ke nerakalah tempatnya.

Rombongan 2
 Akan datang Syaitan kepada orang yang didalam sakaratul maut itu merupakan diri sebagai rupa binatang yang di takuti seperti, Harimau, Singa, Ular dan Kala yang berbisa. Maka Apabila yang sedang didalam sakaratul maut itu memandangnya saja kepada binatang itu, maka dia pun meraung dan melompat sekuat hati. Maka seketika itu juga akan putuslah nyawa itu dari badannya, maka matinya itu disebut sebagai mati lalai dan mati dalam keadaan lupa kepada Allah s.w.t., matinya itu sebagai Fasik dan Munafik dan ke nerakalah tempatnya.

Rombongan 3
 Akan datang Syaitan mengacau dan memperdayakan orang yang di dalam sakaratul maut itu dengan merupakan dirinya kepada binatang yang menjadi minat kepada orang yang hendak mati itu, kalau orang yang hendak mati itu berminat kepada burung, maka dirupai dengan burung, dan jika dia minat dengan Kuda lumba untuk berjudi, maka dirupakan dengan Kuda lumba (judi).
 Jika dia minat dengan dengan ayam sabung, maka dirupakan dengan ayam sabung yang cantik. Apabila tangan orang yang hendak mati itu meraba-raba kepada binatang kesayangan itu dan waktu tengah meraba-raba itu dia pun mati, maka matinya itu di dalam golongan yang lalai dan lupa kepada Allah s.w.t.. Matinya itu mati Fasik dan Munafik, maka nerakalah tempatnya.

Rombongan 4
 Akan datang Syaitan merupakan dirinya sebagai rupa yang paling dibenci oleh orang yang akan mati, seperti musuhnya ketika hidupnya dahulu maka orang yang di dalam sakaratul maut itu akan menggerakkan dirinya untuk melakukan sesuatu kepada musuh yang dibencinya itu. Maka sewaktu itulah maut pun datang dan matilah ia sebagai mati Fasik dan Munafik, dan nerakalah tempatnya

Rombongan 5
 Akan datang Syaitan merupakan dirinya dengan rupa sanak-saudara yang hendak mati itu, seperi ayah ibunya dengan membawa makanan dan minuman, sedangkan orang yang di dalam sakaratul maut itu sangat mengharapkan minuman dan makanan lalu dia pun menghulurkan tangannya untuk mengambil makanan dan minuman yang dibawa oleh si ayah dan si ibu yang dirupai oleh Syaitan, berkata dengan rayu-merayu “Wahai anakku inilah sahaja makanan dan bekalan yang kami bawakan untukmu dan berjanjilah bahawa engkau akan menurut kami dan menyembah Tuhan yang kami sembah, supaya kita tidak lagi bercerai dan marilah bersama kami masuk ke dalam syurga.”
 Maka dia pun sudi mengikut pelawaan itu dengan tanpa berfikir lagi, ketika itu waktu matinya pun sampai maka matilah dia di dalam keadaan kafir, kekal ia di dalam neraka dan terhapuslah semua amal kebajikan semasa hidupnya.

Rombongan 6
 Akan datanglah Syaitan merupakan dirinya sebagai ulamak-ulamak yang membawa banyak kitab-kitab, lalu berkata ia: “Wahai muridku, lamalah sudah kami menunggu akan dikau, berbagai ceruk telah kami pergi, rupanya kamu sedang sakit di sini, oleh itu kami bawakan kepada kamu doktor dan bomoh bersama dengan ubat untukmu.” Lalu diminumnya ubat, itu maka hilanglah rasa penyakit itu, kemudian penyakit itu datang kembali. Lalu datanglah pula Syaitan yang menyerupai ulamak dengan berkata: “Kali ini kami datang kepadamu untuk memberi nasihat agar kamu mati didalam keadaan baik, tahukah kamu bagaimana hakikat Allah?”
Berkata orang yang sedang dalam sakaratul maut: “Aku tidak tahu.”
 Berkata ulamak Syaitan: “Ketahuilah, aku ini adalah seorang ulamak yang tinggi dan hebat, baru sahaja kembali dari alam ghaib dan telah mendapat syurga yang tinggi. Cubalah kamu lihat syurga yang telah disediakan untukmu, kalau kamu hendak mengetahui Zat Allah s.w.t. hendaklah kamu patuh kepada kami.”Ketika itu orang yang dalam sakaratul maut itu pun memandang ke kanan dan ke kiri, dan dilihatnya sanak-saudaranya semuanya berada di dalam kesenangan syurga, (syurga palsu yang dibentangkan oleh Syaitan bagi tujuan mengacau orang yang sedang dalam sakaratul maut). Kemudian orang yang sedang dalam sakaratul maut itu bertanya kepada ulamak palsu:
 “Bagaimanakah Zat Allah?” Syaitan merasa gembira apabila jeratnya mengena.Lalu berkata ulamak palsu: “Tunggu, sebentar lagi dinding dan tirai akan dibuka kepadamu. “Apabila tirai dibuka selapis demi selapis tirai yang berwarna warni itu, maka orang yang dalam sakaratul maut itu pun dapat melihat satu benda yang sangat besar, seolah-olah lebih besar dari langit dan bumi.Berkata Syaitan: “Itulah dia Zat Allah yang patut kita sembah.”
 Berkata orang yang dalam sakaratul maut: “Wahai guruku, bukankah ini benda yang benar-benar besar, tetapi benda ini mempunyai jihat enam, iaitu benda besar ini ada di kirinya dan kanannya, mempunyai atas dan bawahnya, mempunyai depan dan belakangnya. Sedangkan Zat Allah tidak menyerupai makhluk, sempurna Maha Suci Dia dari sebarang sifat kekurangan. Tapi sekarang ini lain pula keadaannya dari yang di ketahui dahulu. Tapi sekarang yang patut aku sembah ialah benda yang besar ini.”Dalam keraguan itu maka Malaikat Maut pun datang dan terus mencabut nyawanya, maka matilah orang itu di dalam keadaan dikatakan kafir dan kekal di dalam neraka dan terhapuslah segala amalan baik selama hidupnya di dunia ini.

Rombongan 7
 Rombongan Syaitan yang ketujuh ini Syaitan terdiri dari 72 barisan sebab menjadi 72 barisan ialah kerana dia menepati Iktikad Muhammad s.a.w. bahawa umat Muhammad akan terbahagi kepada 73 puak (barisan). Satu puak sahaja yang benar (ahli sunnah waljamaah) 72 lagi masuk ke neraka kerana sesat.Ketahuilah bahawa Syaitan itu akan mengacau dan mengganggu anak Adam dengan 72 macam yang setiap satu berlain di dalam waktu manusia sakaratul maut. Oleh itu hendaklah kita mengajarkan kepada orang yang hampir meninggal dunia akan talkin Laa Ilaaha Illallah untuk menyelamatkan dirinya dari gangguan Syaitan dan Iblis yang akan berusaha bersungguh-sungguh mengacau orang yang sedang dalam sakaratul maut.
 Bersesuaian dengan sebuah hadith yang bermaksud: “Ajarkan oleh kamu (orang yang masih hidup) kepada orang yang hampir mati itu: Laa Ilaaha Illallah.”

p/s : semoga kita sentiasa dilindungi Allah SWT...Amin..
selamat tahun baru 2011..;)





Wednesday, December 29, 2010

..TaHuKaH AnDa??..


  • Cecair di dalam buah kelapa muda boleh di gunakan sbg pengganti utk plasma darah.
  • Keldai membunuh lebih ramai org setiap tahun daripada kapal terbang terhempas.
  • Kamu membakar lebih banyak kalori semasa tidur berbanding ketika menonton tv
  • Terdapat 1,929,770,126,028,800 gabungan warna yg berbeza pada kiub rubik.
  • Marilyn monroe mempunyai 6 jari kaki.
  • Tidak mustahil membawa seekor lembu ke tingkat atas,tetapi bukan tingkat bawah.
  • Secara purata,kamu menggunakan 43 otot untuk mengerutkan dahi.
  • Adalah mustahil utk bersin apabila buka mata.
  • Hampir 50% rompakkan bank selalunya berlaku pada hari jumaat.
  • Yoyo berasal drpd filipina di mana ia telah dgunakan sbg salah 1 senjata utk memburu.
  • Pada suatu ketika,kulit kepala burung belatuk,gigi ikan lumba2 & ekor zirafah semuanya pernah di gunakan sbg wang.
  • Vietnam hanya mempunyai mata wang kertas & tidak mempunyai duit syiling.
  • org yg bekerja pada waktu malam lebih senang utk gemuk berbanding dgn mereka yg bekerja pd waktu siang.
  • hanya 1 drpd 2 juta org yg akan hidup hingga 116 @ lebih.
  • Lebih drpd 30juta rakyat di amerika syarikat menderita 'Diastisma' iaitu mempunyai jarak di antara gigi hadapan.
  • Tiada makanan  yg semula jadi berwarna biru.Malah blueberries juga berwarna ungu.
  • Bulan yg bermula 1hb pada hari ahad sentiasa akan mempunyai 13hb pada hari jumaat.
  • Tanggo berasal drpd tarian ant 2 org lelaki.
  • Buah anggur akan meletup apabila di bakar dalam ketuhar.
  • pokok dedalu kerdil adalah pokok terkecil di dunia di mana ia hanya tmbh 2 inci di greenland.
  • Jari telunjuk merupakan jari yg paling sensitif.
  • Setiap kali kamu menjilat setem,kamu sebenarnya membakar 1/10 kalori.
     



..Dialog 2 Hantu..

 
Tersebutlah kisah dua ekor hantu. Mereka ni baru bertemu lalu mereka pun berborakla untuk mengisi masa lapang kehidupan mereka sebagai hantu. Sepanjang perbualan mereka, Hantu B ni tak habis-habis menggigil. Lalu, Hantu A yang kehairanan ni pun bertanya,

"Apsal kau ni asyik menggigil je?"

"Oh..cara aku mati dulu teruk..aku mati dalam peti ais...sejuk!!" Jawab Hantu B sambil menggigil lagi.

"Ooo..kesian... aku dulu mati sebab heart attack." Kata Hantu A ramah.

"Kau memang sakit jantung kronik ye? Apsal ko tak gi buat operation? Kalau tak, sure kau tengah lepak-lepak ngan family kau sekarang." Balas Hantu B.

"Dah,aku dah buat dah !In fact mase aku mati tu, aku in recovery. Panjang ceritanya..." jawab Hantu A sayu.

"Ceritala sikit..Sambil-sambil lepak nih.."

"Camni..Aku syak isteri aku main kayu tiga ngan aku. So this one day, aku ingat nak perangkap la isteri aku..Aku pura-pura gi keje tapi actually aku park keta aku kat simpang hujung umah aku je. Seperti yang aku syak, masuk sebuah keta kat carpark umah aku. Aku rilex dulu sebab nak carik mase sesuai tangkap diorang."

"So, ko dapatla tangkap diorang?" tanya Hantu B penuh minat.

"Tak. Aku cume jumpe isteri aku je kat dalam bilik. Yang aku heran, mase aku masuk umah tu, aku nampak ade kasut laki kat pintu umah aku. Aku tanye isteri aku tapi die takmo jawab. So aku pun lari-lari sekeliling umah aku nak carik jantan tuh. Abis sume bilik aku carik tapi takde pun.. Last-last, sebab aku penat sangat berlari carik jantan tuh, aku pun jatuh pengsan sebab heart attack. And aku tak sangka aku mati lak..." kata Hantu A mengakhiri ceritanya dengan kesedihan.

Hantu B terdiam mendengarkan cerita Hantu A. Selepas beberapa ketika, Hantu B berkata,

"Kenapa kau tak check kat dalam peti sejuk? Kalau kau check kat situ, sure kita berdua still hidup lagi. 
 



Tuesday, December 28, 2010

..Saya Blogger Kelantan..

salam...entry kali ini eiyda nak join Kategori Sahabat Blogger Mengikut Negeri yang dianjurkan oleh Blog Pilihan Malaysia ...

nama : eiyda asaari
status : bujang
cara hubungi : emel jerla ek... ( eiyda89@yahoo.com)
daerah tempat tinggal : kota bharu
apa yang menarik kat sini ialah :

Pantai Cahaya Bulan (PCB)


Istana Jahar
tempat sejarah raja2 kelantan dahulukala


Istana Batu


Shopping Kompleks :
kB Mall

kB trade centre

biLLion

dataran Al-Quran @ Menara RehaL

tambatan diraja


p/s : banyak lagi tempat menarik sebenarnya..kalau nak tau datang sendiri kat
sini...tak larat dah nak senarai semua...hehe...
jom kita join ramai2 ya...boleh kenal2
sesama kita nanti...;)





Monday, December 27, 2010

..Kisah Perfume Mahal..

Ada sorang mamat tu masuk ke dalam lif untuk naik ke tingkat lapan sebuah bangunan.

Sampai tingkat satu, tetiba je masuk sorang awek cun lagi bergaya lalu menyembur perfume ke tubuhnya."Ini perfume mahal tau..jenama Beverly Hills, RM400 sebotol," katanya angkuh. Bengang giler mamat tu.

Sampai tingkat tiga, masuk lak sorang mak datin juga menyembur perfume ke tubuhnya. "Perfume Vecinza dari Itali, RM1000 sebotol tau," kat mak datin tu lagi angkuh berbanding awek cun tadi. Lagilar menyampah giler mamat tu...

Sampai je tingkat lapan, pintu lif pun terbuka dan mamat tu sedia lar nak keluar dari lif. "Proootttt!!! Sebelum keluar mamat tu sempat mengeluarkan "gas aslinya" dalam lif tu. "Telur rebus kedai mamak. Tak mahal, lima puluh sen sebiji jer..,"kata mamat tu selamba lalu berjalan meninggalkan kedua pompuan kerek yang mula termuntah dalam lif.Hehe...;)

p/s : wah, penatnya eiyda...beberapa hari nie busy bebenor...
Sampai xsempat nak update blog...Soryla ye sesape yg singgah blog nie,
eiyda tak balas kunjungan lagi..nanti eiyda singgah..thanks tau singgah sini..
lagipun beberapa hari nie busy dgn majlis kahwin abg eiyda...
dan 3 hari berturut2 la makan nasi kenduri...badan
pun macam dah dipam2...haha..anyway,
selamat pengantin baru abg yie dan kak nabilla...;)

  
 
 

Thursday, December 23, 2010

..CaRa-CaRa MenJaWaB TeLeFoN YaNG BeTuL..

 
1. Soalan: haloo, may i speak to bedah please?
Jawapan: maap.sini bukan balai polis.

2. Soalan: haloo, siapa disana?
Jawapan: ntah. saya kat sini,mane le saya tau sape kat sane..

3. Soalan: haloo, boleh saya bercakap ngan bapak awak?
Jawapan: nak cakap cakap je ler. buat ape tanye saya.

4. Soalan: haloo, boleh sambungkan ke nombor 323?
Jawapan: maap cik,nombor tak boleh disambung,hanye boleh dicampur.

5. Soalan: haloo, mak ade rumah?
Jawapan: mak takde rumah.bapak ade pasal rumah ni bapak yang beli.

6. Soalan: haloo timah, buat ape tu?
Jawapan: kan ke saya tengah bercakap ngan awak kat tepon ni..

7. Soalan: boleh saya bercakap ngan siti?
Jawapan: maap.nombor yang anda dail tidak mahu memberikan
perkhidmatannye... terima kasih

8. Soalan: haloo, tolong panggilkan samad. saya nak bercakap dengannye.
Jawapan: sila panggil sendiri.saya sibuk.maaf

9. Soalan: halloo......
Jawapan
: halo. pusat sakit mental disini. anda ingin mendaftar?

10. Soalan: haloo, saya nak tumpang bertanya...
Jawapan: maaf. ini bukan kaunter pertanyaan.

11. Soalan: haloo, betul ke ini nombor 3234412?
Jawapan: sila dail sekali lagi. kalau saya masih menjawab betul le
tu.
 



Tuesday, December 21, 2010

...Nama-Nama Jepun Yang Pelik...

 
Yang pemarah - KEJI CACIMAKI
Yang tak suka barang mahal - SATO SUKAMURA
Yang bisu - KITA TADASUARA
Yang suka makan tose - NANACHI HITOSE
yang suka lagu blues - APO NADIKATO
Yang suka belajar - ASIKO ULANGKAJI
Yang kerap bikin ribut - WAKASI HURUHARA
Yang masih bujang - MATIMATI TAMOKASI
Yang masih gatal - ICHI BAWA
Yang suka memasak - AJINOOMOTO DAHABISLA
Yang hidup menyusahkan orang - KICHI KICHI TAKMAUMATI

p/s : mata dozo! ;)





..UnDiAn BBPM 2010 PeRiNGkAt kE-2.. ( FINAL)

salam...untuk pengetahuan korang undian peringkat ke-2 (final) Blog Baru Pilihan Malaysia 2010 dah bermula iaitu dari 7 pagi 21 disember sehingga 7 pagi 23 disember...undian untuk kali ini hanya 2 hari sahaja! so,eiyda mintak sangat jasa baik korang untuk undi blog eiyda nie sekali lagi...boleh tak?? (bolehla...bolehla...nanti eiyda belanja lollipop..nak tak?hehe)  kalau korang sudi nak undi eiyda gi sini ek -----> UNDI BBPM
dan untuk pengetahuan korang juga,undian kali ini menggunakan nama blog peserta, bukan lagi menggunakan nombor...so, korang kena ingat tau nama blog nie
~ eiYdA~...
thanks ek sape2 yang sudi undi blog eiyda...;)



p/s : wajib ingat nama blog nie tau!
EIYDA EIYDA EIYDA EIYDA EIYDA
kena ingat sampai pengsan (jangan
ingat jer,kan sia2 jer korang pengsan tu,
apa kata gi undi EIYDA cepat2)..hehe
thanks ek...;)






Sunday, December 19, 2010

...BE dan AwARd...

salam semua...dalam kesibukan berkempen untuk Blog Baru Pilihan Malaysia 2010 baru2 nie, tanpa disedari my hubby bagi sesuatu tau kat eiyda...nak tau tak apa dan siapa hubby eiyda tu?? (sape nak tau sila goyang2kan laptop anda) dia ialah si handsome mr.nuFF (handsome??ya ker??)..hehe...Mr.Nuff tu bagi Eiyda bE baru tau, bE dari Era.Fm...Ini bermakna bE yang ke-5 la...nie dia bE tu..


maknanya ada 2 iklan yang akan menari bersama2 taylor swift dalam blog buruk nie...kalau korang ternampak silala rajin2 kan tangan untuk men'click' iklan tersebut ya...hehe...ok,tutup cerita pasal bE, kita bukak pulak citer pasal award...korang nak tau, ada sorang blogger nie tersangatlah baik hati buatkan award untuk kitaorang yang dapat masuk top 50 BBPM 2010...blogger yang baik hati tu adalah mR. kAy YeA...nie award yang comey tu...


p/s : eiyda dapat bE dan dapat masuk top 50 bpm 2010 nie pun 
sebab korang2 jugak...thanks ek sebab sudi menjenguk blog buruk 
nie...tarikh untuk undian peringkat ke-2 bbpm 2010 bmula dari 
7pagi 21 dis - 7pagi 23 dis...harap korang sudi untuk undi blog
eiyda sekali lagi..thanks again...;)





Friday, December 17, 2010

Perkahwinan Marion Counter dan SM Nasarudin


Selamat Pengantin Baru kepada Marion Counter atau nama Islamnya Marion Rose Caunter Abdullah yang telah sah menjadi isteri kepada SM Nasarudin.Pasangan tersebut dinikahkan pada 16 Disember 2010 di rumah SM Nasarudin.Marion Rose Caunter Abdullah dikatakan telah memeluk Islam sejak Oktober yang lalu. Wah,grand giler kan majlis akad nikah diaorang nie.Tu baru majlis akad nikah,majlis resepsi diaorang camner pulakkan..Pasangan nie akan mengadakan majlis resepsi di MANDARIN ORIENTAL pada malam ini.Majlis ini hanya dibuka kepada invited guests sahaja (private).Semua wartawan tak dibenarkan masuk kecuali dari E-News Asia. Dan selepas majlis resepsi malam ini, sekali lagi resepsi akan diadakan di Kepulauan Maldives...Wah...Bestnya...;)
Jom tengok gambar2 hari akad nikah diaorang...


 macam puteri raja..comeyy..;)







p/s : Blog nie tercalon diantara top 50 Blog Baru 
Pilihan Malaysia 2010...thanks tau sape2 yg dah vote eiyda...
jgn lupa utk vote blog nie lagi utk undian peringkat ke-2 
next week ek...;)




Wednesday, December 15, 2010

UnDi EiYdA Di BPM...

salam korang...undian untuk Blog Baru Pilihan Malaysia 2010 dah dibuka mulai 7 pagi 13 dis hingga 7 pagi 17 dis...so eiyda mintak jasa baik korang untuk undi eiyda boleh tak?? (bolehla...bolehla...adusss...buat muka tak malu pulak merayu2 mintak undi...hehe)...blog eiyda ada dalam group 2 iaitu no 62...tapi eiyda tak paksa pun,kalau memang nak undi gi kat sini ek UNDI... thanks ek korang, eiyda bukan pandai sangat bab promote2 nie...hehe...




p/s : cepat2 gi kat BPM UNDI ek..ingat no 62 tau...
ingat eiyda ingat no 62, ingat no 62 ingat no 62 jugak...hehe..thanks u all..
support me always ok...;)






KELEBIHAN MEMBACA AYAT QURSI SEBELUM TIDUR

Abu Hurairah r.a. pernah ditugaskan oleh Rasulullah S.A.W untuk menjaga gudang zakat di bulan Ramadhan. Tiba-tiba muncullah seseorang, lalu mencuri segenggam makanan. Namun kepintaran Hurairah memang patut dipuji, kemudian pencuri itu kemudian berhasil ditangkapnya. "Akan aku adukan kamu kepada Rasulullah S.A.W," gertak Abu Hurairah. Bukan main takutnya pencuri itu mendengar ancaman Abu Hurairah, hingga kemudian ia pun merayu-rayu: "Saya ini orang miskin, keluarga tanggungan saya banyak, sementara saya sangat memerlukan makanan."

Maka pencuri itu pun dilepaskan. Bukankah zakat itu pada akhirnya akan diberikan kepada fakir miskin? Keesokan harinya, Abu Hurairah melaporkan kepada Rasulullah S.A.W. Maka bertanyalah beliau : "Apa yang dilakukan kepada tawananmu semalam, ya Abu Hurairah?"  Ia mengeluh, "Ya Rasulullah, bahawa ia orang miskin, keluarganya banyak dan sangat memerlukan makanan," jawab Abu Hurairah. Lalu diterangkan pula olehnya, bahawa ia kasihan kepada pencuri itu, lalu dilepaskannya.

"Bohong dia," kata Nabi : "Pada malam nanti ia akan datang lagi." Kerana Rasulullah S.A.W berkata begitu, maka penjagaannya diperketat, dan kewaspadaan pun ditingkatkan. Dan, benar juga, pencuri itu kembali lagi, lalu mengambil makanan seperti kelmarin. Dan kali ini ia pun tertangkap. "Akan aku adukan kamu kepada Rasulullah S.A.W," ancam Abu Hurairah, sama seperti kelmarin. Dan pencuri itu pun sekali lagi meminta ampun : "Saya orang miskin, keluarga saya banyak. Saya berjanji esok tidak akan kembali lagi."

Kasihan juga rupanya Abu Hurairah mendengar keluhan orang itu, dan kali ini pun ia kembali dilepaskan. Pada paginya, kejadian itu dilaporkan kepada Rasulullah S.A.W, dan beliau pun bertanya seperti kelmarin. Dan setelah mendapat jawapan yang sama, sekali lagi Rasulullah menegaskan : "Pencuri itu bohong, dan nanti malam ia akan kembali lagi." Malam itu Abu Hurairah berjaga-jaga dengan kewaspadaan dan kepintaran penuh. Mata, telinga dan perasaannya dipasang baik-baik. Diperhatikannya dengan teliti setiap gerak-geri disekelilingnya sudah dua kali ia dibohongi oleh pencuri. Jika pencuri itu benar-benar datang seperti diperkatakan oleh Rasulullah dan ia berhasil menangkapnya, ia telah bertekad tidak akan melepaskannya sekali lagi. Hatinya sudah tidak sabar lagi menunggu-nunggu datangnya pencuri jahanam itu. Ia kesal. Kenapa pencuri kelmarin itu dilepaskan begitu sahaja sebelum diseret ke hadapan Rasulullah S.A.W? Kenapa mahu saja ia ditipu olehnya? "Awas!" katanya dalam hati. "Kali ini tidak akan kuberikan ampun."

Malam semakin larut, jalanan sudah sepi, ketika tiba-tiba muncul sesosok bayangan yang datang menghampiri longgokan makanan yang dia jaga. "Nah, benar juga, ia datang lagi," katanya dalam hati. Dan tidak lama kemudian pencuri itu telah bertekuk lutut di hadapannya dengan wajah ketakutan. Diperhatikannya benar-benar wajah pencuri itu. Ada semacam kepura-puraan pada gerak-gerinya. "Kali ini kau pastinya kuadukan kepada Rasulullah. Sudah dua kali kau berjanji tidak akan datang lagi ke mari, tapi ternyata kau kembali juga."Lepaskan saya," pencuri itu memohon. Tapi, dari tangan Abu Hurairah yang menggenggam erat-erat dapat difahami, bahawa kali ini ia tidak akan dilepaskan lagi. Maka dengan rasa putus asa ahirnya pencuri itu berkata : "Lepaskan saya, akan saya ajari tuan beberapa kalimat yang sangat berguna."

"Kalimat-kalimat apakah itu?"  Tanya Abu Hurairah dengan rasa ingin tahu. "Bila tuan hendak tidur, bacalah ayat Qursi : Allaahu laa Ilaaha illaa Huwal-Hayyul Qayyuuumu….. Dan seterusnya sampai akhir ayat. Maka tuan akan selalu dipelihara oleh Allah, dan tidak akan ada syaitan yang berani mendekati tuan sampai pagi."  Maka pencuri itu pun dilepaskan oleh Abu Hurairah. Agaknya naluri keilmuannya lebih menguasai jiwanya sebagai penjaga gudang. Dan keesokan harinya, ia kembali menghadap Rasulullah S.A.W untuk melaporkan pengalamannya yang luar biasa tadi malam. Ada seorang pencuri yang mengajarinya kegunaan ayat Qursi.

"Apa yang dilakukan oleh tawananmu semalam?" tanya Rasul sebelum Abu Hurairah sempat menceritakan segalanya."Ia mengajariku beberapa kalimat yang katanya sangat berguna, lalu ia saya lepaskan," jawab Abu Hurairah. "Kalimat apakah itu?"  tanya Nabi. Katanya : "Kalau kamu tidur, bacalah ayat Qursi : Allaahu laa Ilaaha illaa Huwal-Hayyul Qayyuuumu….. Dan seterusnya sampai akhir ayat. Dan ia katakan pula : "Jika engkau membaca itu, maka engkau akan selalu dijaga oleh Allah, dan tidak akan didekati syaitan hingga pagi hari."

Menanggapi cerita Abu Hurairah, Nabi S.A.W berkata, "Pencuri itu telah berkata benar, sekalipun sebenarnya ia tetap pendusta."  Kemudian Nabi S.A.W bertanya pula : "Tahukah kamu, siapa sebenarnya pencuri yang bertemu denganmu tiap malam itu?"  "Entahlah." Jawab Abu Hurairah."Itulah syaitan." kata Nabi S.A.W.






Sunday, December 12, 2010

aWaRd 4 mY foLLoWeRs...

salam...happynya eiyda...ada 2 perkara yang buat eiyda happy sgt2...nak tau tak apa dia?? (kalau xnak dok diam ok!hehe)...perkara first, eiyda happy sebab follower eiyda dah mencecah angka 1000++...syukur Alhamdulillah...disebabkan follower eiyda dah 1000++, eiyda nak bagi AWARD khas untuk follower2 eiyda...nie dia award tu...jeng jeng jeng...

kalau nak ambil award nie, copy jer gambar nie ek...;)

so, sape2 yang dah follow eiyda sila ambil award nie ok..
lepas tu linkkan award tu ke blog eiyda ek... sorryla 
kalau award nie tak comel...hehe...anyway, thanks ek 
korang sebab sudi support eiyda selama nie...
hmm...perkara kedua eiyda happy sebab blog nie 
tercalon dalam Blog Baru Pilihan Malaysia 2010
iaitu dalam group 2 nombor 62...
nak vote gi BPM UNDI ek..

sudi2kanlah vote eiyda ek..thanks...;)


p/s : tQ so much korang sebab sudi singgah ke blog eiyda...
eiyda hargai sangat2...so, alang2 dah singgah tu apa 
kata nanti gi vote no 62 kat BPM 2010 nie ek...
sayang korang tau...;)





Thursday, December 9, 2010

peTroL ooo peTroL...


salam...kali nie eiyda nak tulis entry pasal harga petrol naik pulak...sekarang sana sini orang borak pasal harga minyak petrol naik...semua orang cam bengang jer dengan kerajaan...yerla walaupun naik 5 sen seliter untuk Ron95 (so,harga sekarang rm1.90) dan 15 sen untuk Ron97 (rm2.30), tapi jumlah tu tersangatlah berharga bagi orang2 yang berpendapatan sederhana..betul tak korang??kalau gaji macam pak2 menteri kita lainla... pulak tu boleh lak bila rakyat tak puas hati, pihak kerajaan bandingkan harga minyak petrol kita dengan negara2 bukan pengeluar minyak spt singapore dan indonesia! memangla harga petrol negara diaorang mahal sebab diaorang import minyak dari luar, negara kita kan pengeluar minyak...so,xleh ker bagi harga minyak yang berpatutan kat rakyat tersayang wahai pihak kerajaan??jom kita banding harga minyak kat negara2 pengeluar minyak lain...

1.UAE - $0.37/liter/ RM1.22 seliter
2.Baharin - $0.27/liter/RM0.89/liter
3.Qatar - $0.22/liter /RM0.72 /liter
4.Kuwait -$0.21/liter /RM0.69/liter
5.Libya - $0.14/liter / RM0.46/liter
6.Arb Saudi - $0.12/liter / RM0.39 /liter
7.Iran - $0.11/liter /RM0.36/liter
8.Nigeria - $0.10/liter / RM0.33/liter
9.Trkmenistan - $0.08/liter / $M0.26/liter
10.Venezuela - $0.05/liter / RM0.16 /liter
M'SIA RON97 - RM2.30
RON95 - RM1.90
p/s : hmm...negara kita nie, semua barang naik...;(
 



Tuesday, December 7, 2010

SaLaM MaaL HiJRaH...


salam maal hijrah semua...sekejap jer masa berlalu kan...tanpa sedar dah penghujung tahun rupanya...dan sekarang dah 1 muharram...sepanjang setahun nie macam2 berlaku dalam keluarga eiyda...tahun nie saja eiyda kehilangan 3 orang tersayang iaitu arwah abah, arwah nenek dan arwah sepupu eiyda..sampai sekarang eiyda masih tak boleh terima kenyataan sebab kehilangan ketiga2 nya dalam masa sebulan! memang benarlah kita hanya merancang, dan Allah yang menentukan segala2nya...hmm...apa erti sebenar maal hijrah dalam Islam ek...ok, jom eiyda cerita sikit tentang maal hijrah nie..Umat Islam menyambut Maal Hijrah setiap tahun bagi mengingati dan menghayati perjuangan Rasulullah s.a.w dan para sahabat dalam peristiwa Hijrah dari Makkah ke Madinah. Hijrah adalah peristiwa penting dalam sejarah Islam. Dalam konteks sirah Rasulullah s.a.w, Hijrah membolehkan baginda mengatur strategi yang lebih berkesan bagi umat Islam menggembleng tenaga dan mengukuhkan kekuatan umat Islam.Konteks hijrah adalah sangat luas, bukan sekadar bermaksud kita berhijrah dari Makkah ke Madinah atau dari satu tempat ke tempat lain. Tetapi juga dari sudut bagaimana kita hendak menjiwai perjuangan dan kebijaksanaan Rasulullah s.a.w dalam menjana dan menobatkan Islam di persada dunia.Sebilangan besar kita pula masih terkapai-kapai mencari erti sebenar kehidupan dengan mengejar kejayaan dan keseronokan dunia sehingga alpa bahawa hidup ini hanyalah sementara taktala diri ini semakin hampir menghadap Maha Pencipta.umat Islam nyata perlu berhijrah dari melakukan perbuatan yang buruk kepada sesuatu yang lebih baik dan kejayaan sebagaimana sabda Rasullulah, “Orang yang berhijrah itu ialah mereka yang meninggalkan apa-apa yang dilarang Allah ke atasnya” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim).Jika sebelum ini kita menanam azam sempena Tahun Baru Masihi, marilah kita sama2 mempunyai azam yang sama sempena Tahun Baru Hijrah yang baru menjelma ini...


p/s : Alhamdulillah...akhirnya exam dah habis...yahuuu...masa utk rehat sepuas2nya sebelum buka sem baru...hehe 

 



Sunday, December 5, 2010

Blog Pilihan Malaysia 2010


Blog Pilihan Malaysia 2010??
Apa tu? Kalau korang nak tahu boleh gi kat BPM 2010 ek..
Bagusla kalau dah wujud benda camni, at least kita semua 
rasa dihargai kan...sambil lepas perasaan kat blog kita 
dgn ilmu2 berguna, boleh bagi manfaat kat readers...
so, eiyda nak join salah satu kategori yg diwujudkan
untuk blogger2 baru cam eiyda nie...
sebenarnya blog eiyda nie diwujudkan pada 
30 June 2010, tapi eiyda mula aktif berblogging masa bulan
oktober baru2 nie... entry pertama eiyda adalah 
Al-Fatihah iaitu pada 1 Julai 2010...
ok, korang yang baru buat blog pada tahun 2010
nie digalakkan join sama ok...boleh kenal2 sesama kita..
kalau nak join gi SINI ek...;)





aWaRd,,,

salam...eiyda dapat award lagi...hehe
award pertama diberi oleh Mizz Atika Aula 
sebab jadi salah seorang follower dia...
nie award cumil tu...

cumil kan?? pink kaler gitu...gi follow cepat2 tau

award ke-2 datangnya pula dari Mizz Twit

gi la twit twit mizz twit kalau nak award nie...

award ke-3 pulak diberi oleh mR. LoQmAn HaKiM


award ke-4 nie pulak diberi oleh Mizz Anis Amira


award ke-5 diberi oleh AsOne

Asone Artwork


award ke-6 nie pulak diberi oleh WaSaBi


soalan untuk award nie...
Jelaskan mengapa anda suka berblogging?
untuk isi masa lapang eiyda

Apa motif anda untuk tarik follower?
Anda superstar ke?
tak de apa2 yang menarik pun pasal eiyda nie dan yang 
pasti eiyda bukan SUPERSTAR ok...

Cerita sikit perangai anda..
suka baca novel, suka layari internet, memasak,
tak sampai hati tengok org dlm kesusahan 
(mesti tolong walaupun eiyda sendiri dlm kesusahan),  
cepat terasa hati kalau ada yang tak kena...

Best tak dapat award? Excited may be?
mestila best, rasa dihargai sangat..

Pernah tak terfikir nak masuk magazine A.K.A me-war-warkan
blog anda?
dalam mimpi jer kot...

 Sila tag blogger lain untuk award nie

award ke-7 pulak diberi oleh dua org blogger
  
soalan utk award nie...
Thanked the person who gave you this award and the link of 
the person
thank you so much both of you dear...;) 

Tell 7 things about yourself.
suka warna pink purple, suka baca novel, memasak,
berblogging, suka tgk citer korea, suka no 3,
suka gi kedai buku walaupun nanti tak beli apa2...hehe

Spread the award 15 blogger who you like and you think their blog awesome.


p/s: thank you korang bg eiyda award...
lain kali bagi lagi yer...;)




baca sambil derma...click sini...

TiNggAL kEsAn JaRi AnDa Di SiNi...tQ